M
U
S
L
I
M
W
A
Y
بسم الله الرحمن الرحيم.
Salam Alaik !

Anas Fikrie di sini
Follow | Dashboard



Mari Berkunjung !

Story About Links


Anas Fikrie

Reka Lencana Anda

Risalah AL- Misbah

Promote Your Page Too

Anasfikrie94.blogspot.com

Promote Your Page Too





Tinggalkan Pesanan Anda




Sejarah






JOM TENGOK WAYANG
Isnin, 2 Disember 2013 | Isnin, Disember 02, 2013 | 0 komen
بسم لله الرحمن الر حيم    


Assalamualaikom Warahmatullahi Wabarokatu..... Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W. Hai... kawan-kawan yang selalu mengikuti blog anas ini, anas nak mengucapkan ribuan kamaafan kerana anas dah lama tak update blog ini. Mesti kawan-kawan menunggu artikel yang barukan. Buakannya anas saja-saja tak update blog nih, cuma anas terlalu sibuk dengan STPM yang baru sahaja mendapat kemerdekaaan he3, dan mudah-mudahan anas mendapat keputusan yang elok untuk STPM ni. So kepada adik-adik anas kasihi, abang nak ucapkan SELAMAT BERCUTI, mudah-mudah masa cuti ini laungkan masa dengan perkara yang boleh menguntungkan adik-adik.

Tanpa membuang masa anasnak teruskan pada topik yang hendak dibincangkan pada hari ini iaitu "JOM TENGOK WAYANG". Emmmm...... anas nak belanja kami tengok wayang ka???? he3. Tak la cuma nak kongsi ja APA HUKUM MENONTON WAYANG. Dalam masa cuti ni anas percaya, ramai kawan-kawan dan adik-adik mengambil peluang masa cuti ini tengok wayang. betol kan??? he3. Tak dinafikan lagi anas pon mengambil kesempatan menonton wayang yang bertajuk "Ustaz, Mu tunggu aku datang". best gak ceritanya banyak unsur pengajaran dan banyak memberi keinsfan. Apa yang anas respet cerita ni, tak ada langsung wanita berlakon. Ramai yang bertanya apa hukum menonton wayang....
Ok lah... tanpa menlengahkan masa, kita terus kepada topik kita. Hukum menonton wayang banyak pendapat ulamak huraikan tentang hal ini, kerana pada zaman nabi tidak ada wayang, jadi ramai membahaskan hukumnya. Ulamak Saudi telah mengharamkan hukumnya haram. Tetapi kita ada dengar hukumnya boleh. menurut Dr. Yusuf al-Qardhawi yang merupakan ketua kesatuan ulamak sedunia menyatakan :


“Tidak syak lagi bahawa panggung wayang merupakan satu alat dari alat-alat pengarahan dan hiburan, maka hal-ehwal setiap alat ini dilihat sama ada ianya digunakan untuk kebaikan atau keburukan. Maka ia diterima, dan tidak adalah masalah keatasanya. Maka hukum aktivitinya adalah menurut apa ia ambil dan lakukannya. Dengan itu kami berpendapat bahawa panggung wayang : adalah halal dan baik, akan tetapi ia memerlukan dan menuntut agar mematuhi syarat yg berikut :
- Tajuk dan jalan cerita tak bertentangan dengan akidah, syariah mahupun akhlak Islamiah..
- Tidak melalaikan daripada kewajipan seperti solat dan sebagainya.
- Tidak bergaul antara lelaki dan perempuan bukan mahram, tidak dalam keadaan syubhah dan perkara-perkara yang boleh mendatangkan fitnah..

Sudah terang lagi bersuluh??? menonton wayang itu boleh hukumnya asalkan tidak bertentangan dengan Islam.

sebarang pertanyaan dan komen silayari laman facebook  ini https://www.facebook.com/Anasfikrie94blogspotcom



Older Post | Newer Post